Noord-Korea (2) - De Kim-dynastie
Door: Theo
Blijf op de hoogte en volg Theo
26 Juli 2013 | Noord-Korea, Pyongyang
Wie zaten er allemaal in mijn groep? Van alles wat: de jongste was een Engelse Chinees van 19, en de oudsten van onze groep schat ik begin 60. In groep C zat zelfs een Australische Korea-veteraan van 84! Verder stelletjes, mensen die alleen reisden (net als ik), vader en zoon met twee vrienden van die zoon. De mensen kwamen uit Engeland, Canada, de VS, Australië, Nieuw-Zeeland, Portugal, Duitsland en, jawel, Nederland. Leuke groep, met de meesten kon ik het erg goed vinden.
Zoals aangegeven hadden we twee Noord-Koreaanse gidsen bij ons, mevrouw Kim en meneer Ho. Eigenlijk waren er nog drie mensen bij ons: meneer Park (een stagiair, hoewel hij een stuk ouder was dan mevrouw Kim en meneer Ho), en iemand die video-opnamen maakte (niet ongebruikelijk op zo’n tour) en de chauffeur die allebei meneer Cheung heten (als ik de naam goed heb onthouden).
Mochten we vragen stellen aan onze gidsen? Jazeker. Al moesten we wel rekeninghouden met de politieke gevoeligheden zoals ik de vorige keer heb aangegeven. Dus niet gaan roepen dat Kim Jong-un een dikke kleuter is met teveel gevaarlijk speelgoed. Of dat Noord-Korea een dictatuur is in plaats van een Democratische Volksrepubliek. Want ons wereldbeeld is niet het hunne – en door de afwezigheid van internet weten Noord-Koreanen ook niet wat er in de rest van de wereld gebeurt, en hoe de rest van de wereld over hen denkt. Daar zijn ze overigens wel heel nieuwsgierig naar, hoe wij naar Noord-Korea kijken. Daar moet je dus heel voorzichtig antwoord op geven.
Even wat meer achtergrond over Noord-Korea en de Kim-dynastie. In 1945 is Kim Il-sung aan de macht gekomen, op het moment dat Korea in een noordelijk en zuidelijk deel is opgesplitst, als onderdeel van afspraken tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.
De Russen wilden een bevriende staat aan hun landsgrenzen en de Amerikanen wilden allesbehalve een communistische staat naast hun basis in Japan en voilà: een land dat al een eeuwigheid één land is, werd ruw gesplitst, ruwweg rond de 38e noorderbreedtegraad. Kort erna volgde de Koreaanse Oorlog die van 1950 tot 1953 duurde, alleen maar ellende bracht, en die niets aan deze situatie gewijzigd heeft.
In 1994 overleed Kim Il-sung en heeft zijn zoon Kim Jong-il zijn rol als machthebber overgenomen. Na het overlijden van Kim Jong-il in december 2011 is diens zoon Kim Jong-un de nieuwe leider van het land.
De invloed van de Kims is overal aanwezig. Noord-Korea heeft een eigen jaartelling welke begint in het geboortejaar van Kim Il-sung (1911). Hun foto’s zijn overal aanwezig. Alles wat iedereen leert op school en universiteit is beïnvloed door de Kims. Daarnaast hebben de Kims boeken geschreven, films geproduceerd, kortom, hun invloed op de maatschappij is alom aanwezig.
Dit wordt instand gehouden door de beslotenheid van de samenleving. Ieder bezoek is georganiseerd, je kunt niet zomaar zelf rondreizen. Dus het is lastig als bezoeker onafhankelijk informatie te verkrijgen. Daarnaast worden alle media beheerst door de overheid – kranten staan vol verhalen over de Kims en het fantastische werk dat ze doen. Idem voor de televisie. En zoals aangegeven, internet is vrijwel niet aanwezig, dus het volk krijgt geen informatie van buiten binnen.
Een voorbeeld: in het vliegtuig naar Pyongyang kregen we een tijdschrift dat vooruitloopt op de viering van Victory Day. Dit tijdschrift vertelt hoe het Noord-Koreaanse leger de Amerikanen en Zuid-Koreanen hebben verjaagd en zo hun land hebben beschermd. Ze hebben wat verliezen moeten lijden, en zijn een klein beetje geholpen door de Chinezen, maar het was een duidelijke overwinning van Noord-Korea onder de fantastische leiding van Kim Il-sung. Het moge duidelijk zijn dat de Amerikanen en Zuid-Koreanen daar een andere visie op hebben.
Ander voorbeeld: Noord-Koreanen wordt verteld dat zij het beste land in de wereld zijn, en het buitenland wordt afgeschilderd als de boze buitenwereld. Er wordt een misplaatst superioriteitsgevoel gecreëerd naar de bevolking toe. Dit komt onder meer tot uiting in posters en kaarten waarin de Amerikanen vernietigd worden. Dit soort propaganda zie je ook terug tijdens de mass games (foto van http://japanfocus.org/-Georgy-Bulychev/2356 - tekst geeft aan "With the people's united power, let's crush U.S. maneuvers to provoke nuclear war"). De tweede poster komt van http://www.vintag.es/2013/01/military-north-korean-propaganda-posters.html waar je meerdere voorbeelden kunt vinden.
Volgende keer meer over dingen die ik gezien en gedaan heb!
16 Augustus 2013 - 12:36
Je Moeder:
hoi Theo weer bedankt voor dit verslag. Dit wordt erg gewaardeerd.
groeten van mij -
18 Augustus 2013 - 19:23
Paula:
Weer leuk om te lezen! En zouden nu alle Noord-Koreanen geloven wat hen wordt verteld? -
13 Oktober 2013 - 17:20
Christien:
Maar als ze zo nieuwsgierig zijn naar wat de rest van de wereld over hun denk, zeg je dat toch gewoon???
Cap Anamur heeft nu trouwens een humanitair programma in Noord-Korea en zijn enorm geschrokken van de wijdverspreide en ernstige ondervoeding van veel mensen.
Heb jij daar wat van gezien?